Blomsterdagbog 2019: Snart ferietid, så her kommer en lille hilsen fra dem i solen

Blomsterdagbog 2019: Snart ferietid, så her kommer en lille hilsen fra dem i solen

20. juni 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Tre ”skarpe” fra solen, der blomstrer, og som virkelig leverer noget af det klareste i hver deres farve lige nu, er: Ærenpris, Klokkeblomst og Bakkenellike; og så en dejlig blød, der også blomstrer nu er Lammeøre, Stachys lanata.

Bredbladet Ærenpris kommer med nogle af de mest rene blå farver en blomst kan have. Den bliver højst 40 cm høj og den kan lide at stå i fuld sol, f.eks. forrest i staudebedet.

Smalbladet klokkeblomst, Campanula persicifolia ‘Alba’ med sine rent hvide blomster, trives i sol/halvskygge midt i staudebedet, hvor den bliver ca. 80 cm høj.

Bakkenelliken har små, nærmest selvlysende røde blomster nu. Den kan lide at stå veldrænet, f.eks. i et stenbed, i fuld sol.

Den lækre bløde Lammeøre dækker bunden fint, hvis den står veldrænet og solrigt. Vi har den forrest i det rød/hvide staudebed og i granithaven, hvor farverne er holdt i blå, lilla og grå. Her passer den perfekt i forgrunden, hvor bedet skråner lidt, så den står veldrænet.

 – og en hilsen fra dem i skyggen, der også står i blomst lige nu – men, som faktisk er lige så dyrkningsværdige på grund af deres lækre blade – er Lodden løvefod, Alchemilla mollis, Funkie, Hosta sieboldiana, Finnet Bronzeblad, Rodgersia pinnata og Kastaniebladet Bronzeblad, Rodgersia aesculifolia.

Lodden Løvefod er iøjnefaldende med sine let behårede blade. Den trives i halvskygge, men kan også klare fuld sol og gro på både ret våd og også rimelig tør bund. Altså en alsidig og robust plante, der er super god til at dække bunden i mere naturprægede bede, men også f.eks. som kantplante i staudebede. Den formerer sig villigt ved frø; det kan man dog undgå ved at klippe dem helt ned efter blomstringen i juli.

Bronzeblad sætter pris på fugtighed. Den trives i fuld sol, hvis den får vand nok, men bliver flottest i hel- og halvskygge. Hvis planten får rigtig godt fat kan den sende sine blomsterstande næsten 2 meter i vejret. En dejlig frodig bladplante til de skyggefulde områder.

En anden frodig bladplante er hosta. Den blomstrer også nu med fine blomster, men det er helt klart for bladenes skyld, at mange dyrker den. Og bladene findes også i et utal af varianter: store og små, blå, grønne, gule, hvide og alle brogede udgaver derimellem. De fleste sorter af hosta trives med en del skygge i jord, der ikke er alt for kalkholdig eller direkte sumpet. Men muldrig, næringsrig og let fugtig jord kan de godt lide, og jo større hosta, man har, jo mere næringsrig jord sætter den pris på.