Blåbærbedets fantastiske finale

Blåbærbedets fantastiske finale

9. oktober 2018 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Aktuelt: Blåbærbedets fantastiske finale.

Man bliver så betaget af alle de fantastiske efterårsfarver, og hvis ellers ikke det bliver alt for blæsende, så bladene falder hurtigt af træer og buske, så kan vi forvente et ualmindeligt flot efterår, fordi vi har haft så mange solskinstimer i sommer. Men hvorfor nu det?

Jo: Høstfarverne ligger hele tiden gemt lige under overfladen i de grønne blade. I planternes blade er der tre farvepigmenter til stede – i forskelligt forhold fra plante til plante: Grøn, som kommer fra klorofyl; gul og orange, som kommer fra carotenoider (carotenoider er de stoffer, der gør mange bær røde og blomster gule) og de blårøde, som kommer fra anthocyaniner. Klorofyl findes i plantens grønkorn og er medvirkende til fotosyntesen, hvor solens lys omdannes til energi. Klorofylet sørger for at lukke det røde lys ind, som planterne bruger, når de skal producere sukkerstoffer og vokse, men kaster det blå og gule lys tilbage. Hvis man blander blå og gul får man den grønne farve – og derfor ser vores øjne bladene som grønne.

I klorofyl er magnesium en vigtig del og om efteråret trækker planterne det magnesium, der findes i bladene ind i grenene for at genbruge det til næste år – og uden magnesium mister bladene deres grønne farvestof, og det er nu de gule og røde farver, som træder frem. Mængden og variationen af farvestofferne kan variere en del fra plante til plante og giver efteråret den flotte farvepragt i gule, rødbrune og røde farver. Anthocyaninerne nedbrydes langsommere end klorofyl og giver løvets røde og purpur efterårsfarver. Anthocyaniner reflekterer det røde og blå lys og i planter med rødt eller mørkt løv er der meget anthocyanin. Anthocyaninerne dannes af produkter fra fotosyntesen, så efter en solrig sommer, hvor der har været rigtig godt gang i fotosyntesen, er der også rigtig mange anthocyaniner i bladene og de får særlig flotte høstfarver.

Og alle de flotte farver går vi og nyder i haverne lige nu. Der er dog en lille smule malurt i bægeret, som mange af os sikkert har set: på grund af den ekstremt tørre sommer, så er en del blade visnet og/eller faldet af, inden de har nået at vise deres efterårsdragt frem. Men alligevel: Kig blot på disse billeder; så er det da fantastisk – også i blåbærbedet (hvor jeg i øvrigt ikke fik ret mange blåbær i år: Fuglene har hygget sig i bedet – og det har vores hund Birka også. Ved enhver given lejlighed styrer den direkte mod blåbærbedet og er fuldstændig pjattet med at nippe bærrene af buskene.)