Blomsterdagbog 2019: Æææælsker æbleblomster
Der findes intet så smukt som et æbletræ i blomst. Og det er nu – lige nu, at de står i fuldt flor……..Vi har 51 æbletræer i haven. Det er skovæbler, paradisæbler og spiseæbler. Nogle højstammede, andre flerstammede, nogle som espalier og et enkelt ballerina-søjle-æbletræ. Vi dyrker dem primært for den smukke blomstrings skyld og fordi, de har en smuk træ-form og i øvrigt kan beskæres og formes meget nemt. Man kan lave hæk med dem og på Pometet, så jeg for nogle år siden, æbletræer brugt som bunddække-beplantning på en skråning. En ekstra gevinst er selvfølgelig de dejlige frugter, men vi beskærer ikke vores æbletræer, som en frugtavler ville gøre, for at få størst muligt udbytte.
Æbletræer kan plantes på stort set alle jordtyper – gerne leret jord, som er veldrænet. Plant ikke æbletræer, hvor der tidligere har stået et æble- eller pæretræ, uden samtidig at udskifte en stor mængde jord. Træet bliver smukkest og bærer rigest, hvis det placeres i sol og læ i nærheden af andre æbletræer for at sikre bestøvningen.
Det er vigtigt at holde jorden omkring stammen fri for græs og ukrudt i de første år. Selvom vi rundt om frugttræerne har lavet græsfri cirkler med ”fodposer” af stauder, så er det alligevel helt tydeligt, at de træer, som står i bedene og paradisæbletræet, som er plantet på terrassen, vokser meget hurtigere til; for græs ”snupper” meget vand og næring. Når træerne er 6-7 år gamle, er deres rødder nået så langt ned i jorden, at det ikke længere er nødvendigt at give ekstra vand og gødning, og græs ind til stammen hæmmer ikke længere væksten.
Æbletræer er podet på en grundstamme. Der findes fire forskellige grundstammer, der har betydning for, hvor stort træet bliver, så hvis man f.eks. ønsker et æbletræ til en lille have, skal man være opmærksom på, at få det på en svagtvoksende grundstamme, der ikke skal beskæres voldsomt.
Hvis man skal beskære, er beskæring i J-A-S-månederne (juli-august-september) de bedste. Sommerbeskæring giver kun meget lidt nyvækst det efterfølgende år og er derfor fint, hvis træet er for stort. Sårene heler også hurtigere i varmt og tørt vejr. Ved vinterbeskæring er det lettere at se, hvor man beskærer, men det giver nye lange skud til foråret. Det skal være tørt i vejret, når man beskærer for at mindske risikoen for svampesygdomme i sårene.
Pæretræerne har lige været et par dage tidligere på den med blomstringen i år. Vi har blot 4 pæretræer i haven. Pærer er lidt vanskeligere end æbler at gemme, så vi tager dem som regel bare direkte fra træet til spisning. Det store, gamle pæretræ i Bedstemorhaven gav jo fuldstændig formidabelt sidste år, og der er også mange blomster på i år – men de sidste dages ruskevejr og kolde nætter, kan risikere at ødelægge høsten.
Pæretræer plantes og dyrkes på samme måde som æbletræer, men er lidt mere sarte, så det er godt at plante pæretræet i sol og læ, da pærerne udvikler sig bedst i varme. Pæretræer behøver også et andet pæretræ i nærheden for at sikre bestøvningen.