Blomsterdagbog 2019: Det summer i de blå

Blomsterdagbog 2019: Det summer i de blå

25. juni 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

I lavendlerne, udenfor vores hoveddør, er der en vældig summen og aktivitet. Det er vores bier, som har fundet dette slaraffenland, og det er super hyggeligt at komme ud til denne livlighed om morgenen. Lavendel, Katteurt og Staudesalvie er halvbuske/stauder, som har lidt samme anvendelsesområde: de bliver 40-50 cm høje, får blålilla blomster, kan lide sol, tiltrækker bier og sommerfugle og egner sig godt til at fylde områder ud, da de busker sig lidt. F.eks. er de også gode sammen med roser, hvor de kan dække lidt for de ”bare ben”. De blomstrer alle tre lige nu og der er en herlig summen omkring dem af bier, sommerfugle og humlebier.

Lavendula angustifolia ’Hidcote Blue’ er en halvbusk, der bliver ca. 40 cm. Blomsterstandene kan klippes af efter blomstring for at den ikke skal frøså sig. I april klipper man busken kraftigt ned (der skal dog være nogle grønne knopper tilbage) for, at den ikke med tiden bliver for ranglet. Hvis skaden er sket, og man har en lavendel, der er blevet grov og bar forneden, så kan man forsøge at omplante den lidt dybere, da man kan være heldig, at den vil slå små nye rødder fra det nedgravede ved.

Nepeta faassenii ’Walkers Low’ bliver omkring en halv meter høj og knap så bred. Den trives i fuld sol til halvskygge i almindelig, moderat tør, veldrænet havejord. Den har lang blomstringstid og hvis man klipper den ned i starten af august vil den hurtigt sætte nye aks og få endnu en blomstring. Katte har en forkærlighed for plantens duft.

Salvia nemorosa ’Ostfriesland’ bliver ca. 40 cm høj, Den dufter dejligt ligesom lavendel og katteurt, trives også i fuld sol i veldrænet jord, der dog ikke må tørre helt ud. Afklipning af de afblomstrede blomsterstande kan også fremme endnu en blomstring i sæsonen.

Koreakornel, Cornus kousa, blomstrer også nu. Det er en lille busk, der bliver omkring 3 m. Den vil gerne stå lidt beskyttet for vind, men ellers kræver den ikke noget særligt og behøver heller ikke at blive klippet – det vil blot reducere blomstringen. Vi har een stående i det japanske haverum og een i Granithaven, som er omkranset af rionet-hegn med efeu, så den står fint beskyttet for vinden.