Blomsterdagbog 2019: Ferie i egen have

Blomsterdagbog 2019: Ferie i egen have

9. juli 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Når man har et ”menageri” som vores, så er det sin sag at tage af sted på ferie. Dyr og planter skal jo passes. Og igen i år har vi valgt at holde ferie i egen have, og så går vi heller ikke glip af noget af alt det dejlige herhjemme. Man kan bare lige dykke ned i fryseren efter en is og finde en hyggelig plet at nyde den og nyde livet omkring sig; man kan cykle på havnen og købe lidt godt til frokost på terrassen; man kan gå og nusse lidt på værkstedet med en idé, som man længe har haft.

En hest, der vrinsker, en hane der galer, kanariefugle, der synger og bier, der summer. I gården er der også livlig aktivitet at blafrende sommerfugle lige nu. Indbegrebet af en sommerfuglevenlig busk er Buddleja. Derfor har den selvfølgelig også det danske navn Sommerfuglebusk. Det er en stor åben busk, som bliver ca. 3 meter høj med en graciøs vækst. Den er løvfældende, nøjsom og vokser godt i almindelig havejord i solen. Den blomstrer i juli-september, hvor den tiltrækker mange insekter med sine iøjnefaldende og duftende blomster.

Dværgsorten ’Nanho Blue’ skulle kun blive 1-1,5 meter høj. I vores gård står der en ’Nanho’, som vist har fået lidt vokseværk; den er i hvert fald over 2 meter. Også selvom den bliver skåret kraftigt ned hvert forår. For ikke at blive for åben og ranglet bør Buddleja klippes tilbage til ca. 30 cm hvert forår, når risikoen for hård frost er ovre, omkring 1. april samtidig med roser og lavendel.

Jeg så på TV, at Monty havde en gul Sommerfuglebusk, Buddleja weyerriana ’Sungold’, og den forelskede jeg mig i, så det bliver mit næste indkøb her til efteråret. (Monty Don: Englands haveguru no. 1; vært på det legendariske haveprogram Gardeners World, som BBC har haft kørende i mere end 50 år.) 

Flerårig ærteblomst, Lathyrus latifolius. Blomsterne ligner den enårige ærteblomst, men denne har ingen duft. Planten bliver 2-3 meter og har brug for noget at klatre op af. Den er tæt og frodig, når den plantes i fuld sol. Man skal helst placere den det rette sted første gang, da den ikke tåler flytning så godt. Vi har plantet den, så den vokser op af en hængesofa, så kan man nyde dens dejlige blomster, når man gynger lidt i sofaen.

Langbladet ærenpris,Veronica longifolia, får nogle fine blomsterspir, der bliver 60-70 cm høje. De danner en god kontrast til kurvblomsterne i staudebedet.. Veronica kan lide at stå i sol i almindelige havejord, der er veldrænet men også gerne lidt kalkholdig.

Høstanemone, Anemone japonica, er dejlige stauder, der passer i både den klassiske have og i den mere moderne og minimalistiske have. Jeg kan godt lide kombinationen af de udsprungne blomster sammen med de buttede knopper. De trives allerbedst i halvskygge på humusrig jord. Når de har det godt, breder de sig og dækker hurtigt bunden. De ranke blomsterstængler kan blive omkring 1 meter høje, men de er stærke og behøver ikke opbinding. Der findes også fyldte sorter, men på en eller anden måde, synes jeg (og bierne) at de enkelte, hvor man tydeligt kan se blomstens midte, er de ”rigtige”.

Anemone japonica ’Königen Charlotte’ står i et sydvendt bed på gårdspladsen, så her skal de have ekstra vand for at trives. Men det er da lykkedes meget godt, ikk’?: