Blomsterdagbog 2019: Flere dejlige farver

Blomsterdagbog 2019: Flere dejlige farver

23. april 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

I disse varme dage sker der næsten forandringer i haven fra time til time. Det, som bare var en knop i morges, står i fuldt flor her til eftermiddag. De mange sprøde, lysegrønne blade er næsten kommet frem på alle planter nu, og de danner en skøn baggrund for blomsternes flotte farver.

De fine, gule blomster på mahonien er sprunget ud og de dufter dejligt. Mahonia er en lidt overset plante, synes jeg. Jeg har set den stå lidt ussel, glemt og forblæst i nogle haver – og så kan jeg godt forstå, hvis man ikke er så pjattet med den. Men når man sætter den i de skyggefulde partier af haven, bliver den dejlig og frodig. I stenbedet er Kobjælden sprunget ud. Det er en af mine absolutte favoritter i den ”stenede” afdeling. Se bare de dejlige billeder af den. I den japanske have er den japanske kvæde med de fantastiske orange-røde blomster sprunget ud og det er den japanske hængekirsebær også. ”Hænge-udgaven” af denne prydkirsebær bliver knap så stor, som den almindelige japanske kirsebær, så den passer bedre til vores lille japanske afdeling. Man skal lige huske at holde øje med, at der ikke er grene på træet, som sætter hvide blomster – de skal skæres af, da det er grundstammen, som skyder; og hvis den får overtaget, vil den tage al kraften fra de hængende grene med lyserøde blomster. Skimmiaen har stået med fine røde knopper hele vinteren, nu er de sprunget ud og bierne besøger den flittigt.

 

Mahonie, Mahonia aquifolium ’Maqu’, er en middeltvoksende, kompakt, stedsegrøn busk på omkring 1 m. Bladene er læderagtige, blanke småblade, der har randtorne. Hvis man klipper i ved og rødder, kan man se, at de er helt gule indeni. Den blomstrer i april-maj med lysegule blomster i klaser. Frugterne er blåduggede bær, der modner i juli. Den trives i halvskygge/skygge i almindelig havejord. Den er nem og nøjsom og normalt hårdfør i Danmark, men den bliver dog ikke så smuk på vindudsatte steder i sol, hvor barfrost kan kan give svid­ning af de stedsegrønne blade.

Opret Kobjælde, Pulsatilla vulgaris, er en 15-25 cm høj forårsstaude med en tueformet og ”hårklædt” vækst, der blomstrer i april-juni. Den er meget smuk i blomst, men også hen på sommeren, når dens frøstande ligner sølvhvide strittende parykker, er den flot og dekorativ. Silkehårene forhindrer fordampningstab, hvilket er praktisk, når den står udsat for sol og blæst. Den almindelige farve er violet, men den findes også i hvid og rød. Blomsterne er store i forhold til den lille plante. Det er klokker med mange, kraftige, gule støvdragere, der er god reklame for den nektar og pollen, som bier og andre insekter sætter pris på. Kobjælde er velegnet som staude i stenbede eller i blomsterenge på kalkholdig jord i fuld sol. Den har en kraftig pælerod, så den kan stå fast og samtidig også hente vand og næringssalt langt nede i tørre og stenede jorder. Den sår sig villigt, men man skal være forsigtig med at flytte den (ligesom man skal med andre planter med pælerod). Opret kobjælde er en oplagt lille forårsstaude til den sandede tørre have. Planten forekommer naturligt på overdrev eller skrænter med gruset bund, men den er sjælden og fredet og den må ikke indsamles.

Japansk hængekirsebær, Prunus serrulata ‘Kiku-Shidare-Sakura’, er et lille løvfældende træ med parasolagtig hængende krone, der er podet på stammen. Den endelige stammehøjde afgøres af, hvor højt podestedet er. Træet får fyldte, rosa blomster i store mængder, der næsten ligner et festfyrværkeri, i april-maj. Træet gror godt i sol/halvskygge i almindelig veldrænet havejord og den er fuldt hårdfør i Danmark.

Skimmia japonica ’Rubella’, er en lav, tæt busk, som bliver knap 1 m med læderagtige, mørke, stedsegrønne blade. De røde blomsterknopper dannes om efteråret og gør planten meget dekorativ hele vinteren. I april-maj springer de små cremefarvede, duftende blomster ud, og så kommer bierne gerne på besøg. ’Rubella’ er en hanklon og den sætter derfor ingen frugter. Den trives i halvskygge/skygge i surbundsjord og kan lide en god surbundsgødning ligesom rhododendron.

Japansk kvæde, Chaenomeles japonica, er en lille, tætgrenet, tornet busk på ca. 1 m. Den er middeltvoksende, tørketålende og trives i sol / halvskygge i almindelig havejord. Den er fuldt hårdfør til det danske klima. Planten får meget store, smukke teglstensrøde blomster med en behagelig duft i maj-juni og gule, runde, duftende frugter i oktober. Frugterne kan bruges til marmelade og gelé. Den er velegnet solitært, i grupper og som bunddække, men også som lav, uklippet hæk, da den sætter nogen rodskud.