Blomsterdagbog 2019: Nye blomster på spring
I dag – den 29. januar – byder haven på endnu et par planter, som vil være med til at markere, at vi er over halvvejs i vinteren. I vores surbund-stenbed har vi flere typer flerårige lyng (både forårslyng og efterårslyng) stående; de danner en dejlig mosaik af farver over en lang periode og dækker bunden rigtig godt. Her er det den hvide, som er først på skansen til at springe ud, og i den japanske have – ved siden af den lille sø – har vi den skønne troldnød, der er sprunget ud med sine specielle gule blomster. Den står i et let hævet bed – helt op ad stien – så man rigtig kan komme tæt på og nyde den.
Troldnød, Hamamelis intermedia (mollis) ’Pallida’ blomstrer januar-februar. Blomsterne har en fin og diskret duft og de ruller sig sammen i frostvejr, men folder sig ud igen i milde perioder. Troldnød en en lille løvfældende, åben busk, som højst bliver 2-4 m højt. Den vokser langsomt, men blomstrer allerede i en ung alder. Den er fuldt hårdfør her hos os, men bryder sig ikke om blæst og træk. Trives i sol/halvskygge i almindelig næringsrig havejord, der er let fugtig, men veldrænet. Frugterne hos troldnød er kapsler, som åbner sig med et knald, når de er modne, og slynger frøene langt bort; denne egenskab og bladenes lighed med hasselblade har givet planten dens danske navn.
Der findes rigtig mange typer af lyng. Nogle er en-årige og nogle fler-årige. Det er selvfølgelig de fler-årige, som passer i havens bede. Calluna (Hedelyng) blomstrer om efteråret og Erica (Vårlyng) fra nu og langt ind i foråret. De er små stedsegrønne buske, der højst bliver 30-40 cm høje. De er gode som bunddække og vokser gerne på lysåbne pladser i surbundsbede og stenbede i spagnum. Det er en dejlig nem plante, der blot skal beskæres let efter blomstring, for ikke at blive for ranglet.