Blomsterdagbog 2019: Prunus-dag

Blomsterdagbog 2019: Prunus-dag

1. maj 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Prunus-slægten (Stenfrugt-slægten) gør sig rigtig til i denne tid. Mirabel og Blodblomme, som var de første på banen, er afblomstret nu. Men slægten består af ca. 150 forskellige arter af træer og buske, og der er rigtig mange, som har deres smukkeste tid lige nu, med en overflod af blomster. Slåen, Mandel, Hæg, Abrikos og den stedsegrønne Laurbær-Kirsebær hører også til Prunus-slægten

I Bedstemorhaven har vi blandt andet et stort, flot Sødkirsebærtræ. Det stod her, da vi flyttede ind, så vi kender ikke sorten, men det får de lækreste rødgule kirsebær i starten af juli. Sidste år bar det en overflod, som vi slet ikke kunne nå at spise (træet er så stort, at vi faktisk bogstavligt talt ikke kan nå). Vi må dele med fuglene. Det gik også super fint sidste år, hvor vi var nogenlunde enige med dem om, at de tog sig af de øverste og vi tog de nederste. Vi kunne høste kirsebær ualmindelig længe, fordi det ikke regnede i den periode (et regnskyl kan få alle frugterne til at revne og rådne i løbet af få timer). For et par år siden havde jeg en pudsig oplevelse, hvor jeg havde gået og holdt øje med, at kirsebærrene skulle modne – de var liiiiige ved. En formiddag kiggede jeg ud af vinduet på træet – og på himlen, som pludselig blev levende af omkring 200 stære i en flok, der åbenbart havde hørt en lille fugl synge om, at der var modne frugter i nabolaget. De slog sig ned – nogen i træet – nogen på plænen nedenunder – der var et virvar og en larm af den anden verden. De drønede rundt, baskede og skræppede – og åd ALLE kirsebærrene på en halv time. Fascinerende, men øv.

I Bedstemorhaven står også et gammelt, skævt træ med nogle meget velsmagende blå blommer. Nogle år har det givet mange blommer, andre år slet ingen. Træet har haft nogle store grene, som er gået ud, så det er ikke så kønt at se på, men det har nu alligevel en vis charme med sin krogethed og skønne blomstring.

Vores kirsebær-allé, som blev plantet i efteråret 2015 er begyndt at tage form. Jeg har en drøm om at dække et langt pinsefrokostbord ned gennem alléen, når træerne i alléen bliver så store, at kronerne mødes og danner tag over bordet. Det er sorten Prunus avium ’Plena’, der danner alléen. Det er en meget blomsterrig sort af Fuglekirsebær.