Blomsterdagbog 2019: Tern

Blomsterdagbog 2019: Tern

15. april 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Jeg er pjattet med den lilla, ternede Vibeæg, som blomstrer nu. Tænk, at naturen selv kan finde på at lave sådan et mønster. Vi har dem stående i krukker, i Bedstemorhaven og i kanten af azaleabedet, hvor jorden kan holde på fugten. De, der står i azalaebedet, får dog et lille drys kalk om foråret, så de ikke får det for surt.

Prunus, Kirsebærslægten, er stor. Den består af ca. 150 arter, hvor nogen dyrkes for frugternes skyld, men rigtig mange af arterne dyrkes på grund af deres overdådige blomstring, og mange af arterne begynder deres blomstring nu; og vi får den ene mere betagende blomstring at se efter den anden i den næste måneds tid. I den japanske have, har vi blandt andet tre små kompakte træer af Prunus subhirtella ’Hally Jolivette’ og lige nu danner de tre flotte, hvide blomsterskyer over denne del af haven.

 

Prunus subhirtella ’Hally Jolivette’ er et lille løvfældende, tætforgrenet træ, som kan blive 3-4 m højt. Det blomstrer rigt samtidig med løvspring med hvide-svagt rosa blomster i ca. 4 uger fra april til juni afhængig af vejret. Det trives i sol/halvskygge i almindelig næringsrig havejord. Træet får bronze-orangefarvede efterårsfarver og er fuldt hårdført i Danmark. Som mange andre af kirsebærslægtens medlemmer har træet en smuk bark med de tværgående bånd af barksporer.

Vibeæg er en forårsblomstrende løgplante. Planten har en spinkel vækst, så den skal helst ikke stå for tæt sammen med kraftigtvoksende planter. Den hører til slægten ‘Fritillaria’, som rummer mange andre forårsblomstrende løgplanter. Den almindelige vibeæg, Frittilaria meleagris, får 1-2 store, hængende, ternede blomster på hver af de tynde stængler i april-maj. Blomsterne er klokkeformede og er typisk hvide eller purpurrøde. Stænglen bliver 30-50 cm høj afhængig af voksevilkårene. Planten har grønne, smalle blade. En anden Fritillaria, som blomstrer nu, er Frittilaria uva-vulpis med violette-brunlige blomster med let dugget overside og med lille gul kant på klokkens munding og en højde på 25-35 cm. En solrig og gerne fugtig placering er helt perfekt for denne lille type vibeæg.

Løgene lægges i det tidlige efterår i en dybde af 5-6 cm, og kan lægges forholdsvis tæt. Vibeæg kan godt vokse i almindelig havejord, men trives bedst i en porøs, næringsrig jord, der minder om en skovbund. Man kan med fordel tilsætte spagnum, der holder på fugten. Vibeæg er naturligt udbredt i de centrale og østlige dele af Europa. I naturen optræder den ofte i stort antal nær floder og ofte på kalkbund.