En busk, der blomstrer en stor del af året

En busk, der blomstrer en stor del af året

5. november 2018 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Aktuelt: En af vores venner stillede mig idag et spørgsmål, og mit svar vil jeg gerne dele med jer. Spørgsmålet var en efterlysning af en plante, som kan blive flot, bred, halvhøj-høj og blomstrende en stor del af året.

Der findes mange flotte, halvhøje buske. Også buske, der bliver brede – og hvis ikke man synes, at de bliver brede nok, kan man plante flere ved siden af hinanden, så de tilsammen danner et lille busket, der vokser ind i hinanden og ”bliver til én”.

Den store udfordring i spørgsmålet er, at den skal blomstre en stor del af året. Der kniber det lidt med udvalget. Men man kan løse problemet på flere måder:

Hvis man gerne vil have bredden og har pladsen til det, så kan man plante forskellige buske, som kan afløse hinanden i blomstring, og man kan eventuelt supplere med noget blomstrende dække i bunden.

Man kan også vælge en busk, som har smukke grene, brogede blade og/eller smukke høstfarver. Det forlænger den farverige sæson, selvom det ikke er blomsterne, der giver farven.

Og endelig kan man vælge de buske, der har den længste blomstringstid.

Her er et par forslag til buske, der trives i almindelig god havejord og kan stå i sol/halvskygge:

Hvis der kun er plads til én busk, er der nok indenfor roserne, man finder de længste blomstringstider. Her kan jeg for eksempel anbefale Rosa rugosa ‘Louise Bugnet’, der er en mellemhøj buskrose som bliver 125 – 150 cm høj og 100 cm bred. Den har røde knopper og hvide blomster og en stærk duft. Den blomstrer fra juni til langt hen på efteråret. Den er nem at dyrke, sund og hårdfør.

Hvis der er plads til mere end én busk ville jeg supplere rosen med Cornus alba ’Sibirica’. Den får små cremefarvede blomster i maj-juni, men det er alle dens andre kvaliteter, som gør den værd at plante. Når vinteren sænker sig over havens planter, så står Hvid Kornel, som kongen, med sine lysende røde grene, som blikfang hele vinteren. Om foråret får den de lækreste lysegrønne blade sammen med blomsterne. Om sommeren holder den sig mere neutral, når alle de andre planter står i fuldt flor, mens den, om efteråret, får nogle meget smukke høstfarver. De gamle grene (3-4 års), der begynder at miste den røde farve, klipper man af, så der bliver plads til de unge, røde grene.

Klokkebusk, Weigela, har også en forholdsvis lang blomstring – dog ikke så lang som roserne. Der findes flere forskellige sorter, som varierer i højde, farve og blomstringstid. Sorten ’Eva Rathke’ blomstrer med mørkerøde blomster i maj-juni og har en mindre blomstring lidt senere på sommeren. Den bliver omkring 1,5m høj. Sorterne ’Brisol Ruby’ og ’Red Prince’ bliver lidt højere og blomstrer meget rigt i maj-juni. Sorten Weigela florida ’Variegata’ har brogede blade. Der findes også en sort ’All Summer Red’, som blomstrer hele sommeren, men den bliver ikke så høj.

Busken Sargent Æble, Malus sargentii, har også en meget smuk blomstring i maj-juni. Den bliver knap 2m høj og lige så bred. Den er også super flot at kombinere med Cornus alba ’Sibirica’.

Mange buske blomstrer forår og forsommer. Hvis man vil supplere blomstringen med nogle sent-blomstrende buske, så er Hortensia, Hydrangea, et bud. F.eks. sorten Hydrangea macrophylla ’Bouquet Rose’, der bliver 1-2m høj og blomstrer fra juli til september (nogle år endda ind i oktober). Der findes også nogle sorter af macrophylla (f.eks. ‘Alma’ og ‘Clara’), der blomstrer fra juli til frost, men de bliver knap så høje.

Hortensia, Hydrangea macrophylla