En uventet høst
Sidste år dyrkede jeg gulerødder i nogle store krukker, og da jeg nu skulle gøre forårsklar i urtehaven og skifte jord i de forskellige krukker, opdagede jeg, at der var fuld gang i de gulerødder, som var blev efterladt i efteråret. De er fine og smager også fint, så jeg måtte straks lave et gulerodsbrød (og så deler vi nok også nogle med hestene). Små fede asparges titter også frem, og selvom de endnu ikke er så store, kunne jeg ikke nære mig i dag, for at tyvstarte fråseriet. Der skal kun laves dinner-for-one i dag, så der er nok nok. Rabarberne gror selvfølgelig bare deruda’, så en lille rabarberkage bliver det også til.
Det er hele tre ting fra køkkenhaven i dag i starten af maj – fantastisk.
2 stk. Gulerodsbrød
1 pk. gær
½ l vand
1 pilsner (33 cl)
800 g hvedemel
300 g grahamsmel
½ tsk. salt
2 spsk. chiafrø
2 spsk. olivenolie
2 spsk. honning
1 æg (vi har dværghøns, så jeg bruger 2 stk.)
300 g revet gulerod
Øl og vand lunes til 38-39°. Gæren opløses i. Chiafrø lægges i blød i honning og olie. Mel, grahamsmel, salt og revne gulerødder blandes og hældes i gær-opløsningen. Æg og chiafrø-blandingen tilsættes, og det hele røres godt. Hvis man rører grundigt i røremaskine, kan man spare lidt hævetid, så nogen gange rører jeg dejen i ca. 10 min. i røremaskine og hælder det derefter direkte i formene, som så hæver et par timer. Andre gange rører jeg det bare sammen med en grydeske, lader det stå en timestid ved stuetemperatur og sætter det derefter i køleskabet i formene natten over, og lader det så stå ved stuetemperatur en times tid, før det kommer i ovnen. Bages ca. 40 min ved 200°.
Asparges-dinner-for-one
Rist nogle pinjekerner på panden og rist derefter lidt bacon. Kog et par æg smilende.
Rør en dressing sammen af
2 spsk. god olivenolie
1 spsk. smeltet smør
1 tsk. Dijon-sennep
1 tsk. hvidvinseddike
evt. friskkværnet peber
Damp asparges i et par minutter i letsaltet vand. Lad dem dryppe af og anret dem på en tallerken med dressingen, æg, bacon, en god smuldret feta og pinjekernerne.
Rabarberkage
400 g rabarber
1 dl sukker
1 spsk. non-oxal
1 spsk. vaniljesukker
2 spsk. honning
200 g smør
2 dl sukker
4 æggeblommer + 1 helt æg
200 g mel
2 tsk. bagepulver
2 spsk. chiafrø
Fintrevet skal af 1 øko-citron
4 æggehvider
200 flormelis
200 g finthakkede hasselnødder
Rabarber skæres i små tern og lægges i en plasticpose med 1 dl sukker. Her trækker det i nogle timer. Blødt smør røres godt sammen med 2 dl sukker. Herefter tilsættes ægggeblommer og helæg lidt efter lidt. Mel, bagepulver, chiafrø og citronskal blandes godt sammen og vendes i. Væden hældes fra rabarberne, der røres godt sammen i en skål med non-oxal, vaniljesukker og honning. Dejen hældes i en smurt bradepande og rabarerne fordeles ovenpå. Bages i en forvarmet ovn i ca. 25 minutter ved 180°. Æggehviderne piskes stive og vendes med flormelis og de finthakkede hasselnødder. Marengsmassen smøres på kagen, der bages yderligere 20 minutter.