Græskar-høsten

Græskar-høsten

14. november 2018 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Aktuelt: Nu er det jo ikke fordi, det her skal være en mad-blog. Men udover planlægnings- og plantetid, så byder årstiden jo på høst af mange ting fra haven. Så det er et godt tidspunkt at finde ud af, om der er nogle spændende frugter, bær, urter og grøntsager, som man kan lide at bruge i køkkenet, så de kan komme med i planlægningen af, hvad der skal dyrkes i haven til næste år. Det kunne f.eks. være Hokkaido-græskar, som er let at dyrke og kan bruges til mange ting i både det salte og det søde køkken. Så her kommer liiiige et par opskrifter med de hokkaido-græskar, som jeg har høstet.

Hokkaido er vinter-græskar, som kan gemmes, blot det er ubeskadiget og ligger tørt. Ved stuetemperatur er holdbarheden 2-4 uger og på køl op til 2 måneder. Når man høster Hokkaido’en skal man sørge for at skære, så der sidder ca. 5 cm af stænglen tilbage på græskaret, da et ellers er her, det vil begynde at rådne først. Det bedste høsttidspunkt for græskar er midt i oktober alt efter vejret. Så længe vejret tillader det, kan det betale sig at lade det modne på planten, for selv om planten dør, bliver græskaret ved med at modne, så længe det er lunt og tørt i vejret.

Her er så græskar-menuen:

Krydrede grillede græskar-ris

Krydrede grillede græskar-ris

300 g hokkaido-græskar i tern

3 gulerødder i skiver

1 stort hakket løg

25 g smør

1 usprøjtet citron

1 spsk. fintrevet frisk ingefær

2 tsk. fintrevet frisk gurkemeje

2 tsk. røget paprika

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. groft salt

friskkværnet peber

200 g jasmin-ris

1/2 l grøntsags-bouillon

100 g rosiner

25 g smør

200 g rejer i lage

Kog risene efter anvisningen i grøntsags-bouillon. Varm smør i en dyb pande og kom løgene i. Tilsæt gulerødder og græskartern og steg dem i 7-8 min. Tilsæt ris, rosiner, fintrevet citronskal, ingefær, gurkemeje, røget paprika, kanel, salt og peber og lad det stege et par minutter. Hæld det hele i et stort ovnfast fad, hvor det ligger i et forholdsvis tyndt lag og fordel nogle smørklatter ovenpå. Sættes i ovnen på grill i 5-7 minutter til der kan anes en farve på toppen. Hæld lagen fra rejerne og dryp dem med citronsaft og fordel rejerne ovenpå fadet, når det er kommet ud af ovnen.

 

Ovnbagte græskar og jordskokker

Ovnbagt græskar og jordskokker

300 g græskar i tern

300 g rensede jordskokker

50 g feta

saft fra 1 appelsin

finthakket frisk rosmarin

olivenolie

smør

Tænd ovnen på 200º. Hæld lidt olivenolie i et ovnfast fad og læg græskar og jordskokker i fadet. Hæld appelsinsaft over . Drys med rosmarin og læg nogle klatter smør på. Bages i ovnen i ca. 25 min. Smuldr feta over inden servering.

 

Hokkaido-honning-is

Græskar-honning-is

200 g græskar

1 dl vand

100 g honning (jeg bruger den fra Saltholm)

5 dl sødmælk

2,5 dl piskefløde

50 g hvid chokolade

3 past. æggeblommer

3 past. hel-æg

50 g sukker

1 appelsin

Fjern kerner og skal fra græskaret og riv det groft. Kog det i 15 min. med vandet. Tages af varmen og blandes med honningen. Varm mælk og fløde op til næsten kogepunktet og smelt chokoladen heri. Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Bland den varme mælk og det kogte græskarmasse og hæld det i æggemassen sammen med 1dl friskpresset appelsinsaft.. Herefter skal blandingen køle, evt. til næste dag, hvor den indfryses i ismaskine eller ved at røre jævnligt i den i fryseren. Der bliver ca. 2 l is.

 

Græskar-muffins

Græskar-muffins med 3 slags frosting

400 g skrællet græskar

100 g smør

1 dl sukker

2 æg

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. bagepulver

saft og fintrevet skal fra 1 usprøjtet citron

1 spsk. vaniljesukker

1 knivspids fint salt

3 dl. hvedemel

1 spsk. frisk fintrevet gurkemeje

Frosting

200 g flødeost naturel

100 g flormelis

½ tsk. rålakridspulver

1 tsk. fintrevet ingefær

1 spsk. kokos

Riv græskaret groft og kog det i ca. 15min. med 2 dl vand. Tilsæt citronsaft og –skal og gurkemeje.

Pisk smør og sukker hvidt og luftigt. Pisk æg i. Rør græskarmosen i – bortset fra 50 g, der skal bruges i frostingen. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i ægge-/græskarmassen. Hæld massen i 12 muffin-forme og bag dem i ca. 20 min. ved 200º.

Frosting: Rør flødeost og flormelis sammen og kom de 50 g græskarmos i. Del massen i 3 portioner. I den ene portion blandes rålakrids-pulver, i den anden ingefær og i den tredje kokos. Fordel frostingen på de afkølede muffins.