JAS – Ja, husk JAS

JAS – Ja, husk JAS

6. september 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Beskæring af træer og buske kan være nødvendig – oftest ikke for plantens skyld, men for haveejerens. Træerne klarer sig som regel bedst uden beskæring, men alligevel kan det blive nødvendig; f.eks. hvis træet eller busken er blevet for stort, har ødelagte grene eller grene, der er sammenfiltrede og krydsende. Beskæring kan også foretages for at forme, for at fremme nyvækst eller blomstring og for at øge frugtsætningen (nok mest vigtigt for frugtavlere).

Når man beskærer, skal man huske på, at man sårer træet, fjerner dele, der skulle have været brugt til at tilføre træet energi, og man skaber indfaldsveje for svampesporer. Men hvis man så alligevel synes, at det er nødvendigt at beskære, så er det en god idé at gøre det så skånsomt for planten som muligt. Og her kommer JAS ind i billedet. JAS er perioden juli-august- september, der er nogle vigtige beskæringsmåneder at huske på, når man vil beskære så skånsomt som muligt. Det kaldes også sommerbeskæring, og det er den bedste årstid for beskæring,  når man ser på planternes trivsel. Ved sommerbeskæring undgår man kraftig nytilvækst af vanris og sår vil lukke hurtigere i vækstperioden, inden svampesporerne når at få fat.

Der er planter, som ikke tåler beskæring i det tidlige forår, fordi de trækker ”saft” og derfor kan forbløde. Og planter, der ikke tåler beskæring i det fugtige efterår, hvor svampesporer flyver rundt i luften og kan inficere de åbne sår. Og planter, der ikke tåler beskæring, hvis der er risiko for frost i sår og nye skud, der er fremprovokeret af beskæring. Men i JAS-månederne (til så’n cirka midt i september) kan man beskære det meste uden, at det tager skade.

I gamle dage beskar man træer om vinteren, og det var meget bekvemt, for træerne stod uden blade, så man kunne let se, hvor der skulle skæres. Men nu har man fundet ud af, at sommerbeskæring er meget bedre: Så husk JAS – der er ca. 14 dage endnu af ”højtiden”

 

Kort om beskæring:

  • Beskær kun, hvis det er absolut nødvendigt
  • Beskær om sommeren (JAS) for at undgår kraftig nytilvækst og vanris og for hurtigere heling
  • Skær ind til grenkraven og ikke ind i grenkraven
  • På træer: Beskær så tidligt som muligt, altså mens grenene er tynde
  • På buske: Beskær gamle grene helt ned til basis

Vi har fået noget regn nu. Ingen skybrud overhovedet (som vi hører om, så mange andre steder i landet), men nogle små hidsige byger. 2mm hist og 5mm her. Jorden er stadig knastør et lille stykke nede; men bare det, at planterne nu ikke bliver brændt helt af af solen, betyder rigtig meget; og flere af dem skyder nu igen med sprøde og friske blade – og enkelte også med blomster igen.  Her er nogle stemningsbilleder fra haven i dag:

Jeg er pjattet med det lille æbletræ, Summerred, med de næsten selvlysende, røde æbler – og en fodpose af buksbom omkring (en donut).