Lækkerier

Lækkerier

14. oktober 2019 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Nummer ét er at ture rundt på en planteskole og at savle, svælge, vælge og vrage i mellem alle lækkerierne på plantebordene og at fylde indkøbsvognen, så man knap kan skubbe den over flisegangene hen til kasseapparatet. Det næstbedste er at surfe og shoppe i planteskolernes butikker på nettet, for derefter at gå nogle dage i forventningens glæde, indtil lækkerierne står ved hoveddøren. Det har jeg gjort i år. Oktober er den skønne plantetid. Jeg har bestilt nogle nye planter, som jeg længe har ønsket mig, og nogle planter, som skal bruges forskellige steder i haven, hvor der er behov for lidt reparationer.

Abrikos, Prunus armenica ’Goldrich’, til drivhuset – det er vist den sidste ledige plads, der er i det lille hus.

Sommerfuglebusk, Buddleja xweyeriana ’Sungold’ – en gul sommerfuglebusk, som jeg bare have – nu skal jeg lige finde den helt rette plads til den.

Havtorn, Hippophaë rhamnoides (købt som ”Female”. De øvrige, vi har i frugthaven, har aldrig givet frugter, så selvom en af dem er købt som hunplante, så begynder jeg at tvivle på det.)

Purpursolhat, Echinacea purpurea ’Champagne Bubbles’ og ’Sunrise’, der skal på plads i det gule staudebed.

Alunrod, Heuchera ’Marmalade’ og ’Lime Marmalade’, der skal plantes ud i mellem de mørkbladede heuchera, så de tilsammen kommer til at danne et mønstret bunddække.

Bjørnegræs, Festuca ’Eisvogel’ og Japansk blodgræs, Imperata cylindrica ‘Red Baron’, til græsbedet.

Timian, Thymus praecox pseudolanuginosus, og Stenurt, Sedum album ’Coral Carpet’, der skal danne helt lavt bunddække i den japanske have.

Hvid lavendel, Lavendula angustifolia ’Edelweiss’, Staudesalvie, Salvia nemorosa ’Scneehügel’, Jakobsstige, Polemonium cearuleum ’Album’, og Plette tvetand, Lamium maculatum ’Red Nancy’ til måneskinshaven.

Staudepotentil, Potentilla atrosanguinea ’Rot’ og Storkenæb, Geranium macrorrhizum ’White Ness’ og Geranium renardii ’Philippe Vapelle’ til bunddække i h.h.v det røde, hvide og blå rosenbed.

Mums, nu glæder jeg mig til at plante lækkerierne.

Løvfældende træer og buske, roser og stauder er gode at plante i denne måned, hvor de er på vej i dvale. Der er tilstrækkeligt med regnvand fra oven og samtidig, er det stadig forholdsvis mildt, så de kan nå at etablere et godt rodnet, der kan være klar til at hjælpe planten frem i verden til foråret, når det atter går løs. Når de kommer i potter, kan de udplantes næsten hele året; men der er dog nogen tidspunkter af året, som er de allermest optimale:

For løvfældende træer og buske er den optimale plantetid oktober til april, når planten er i hvile. For stedsegrønne træer og buske er plantetiden i april-maj eller september-oktober, hvor det ikke er for tørt. Det samme tidspunkt gælder for stauder, der helst ikke skal plantes, når de er i blomst, hvor rødderne har rigeligt at se til med at holde gang i blomstringen; derfor er det smart at plante de forårsblomstrende om efteråret og vice versa.

Ugen, der er gået, har budt på ganske blandet vejr her hos os. Det startede med en nat, hvor temperaturen var nede at snuse til frysepunktet. Lige nok til at danne en ganske tynd ”glasplade” på de drikkekar, som står ude i det åbne – væk fra bygningerne. Og lige nok til at svide toppen på kannaerne (der snart skal tages ind). På tallerkensmækkerne kan det også ses på de øverste blade, mens bladene i bunden har været lidt mere beskyttet (men sådan er det jo at stikke næsen frem: så er man også den, der først må tage knubsene, ikk’ 😉 ) Der kommer en kraftigt duft af peber fra tallerkensmækkerens blade, som har fået knækket. Efter den lille forsmag på frosten har det været nogle milde dage. Først med en god portion regn – faktisk meget mere på et døgns tid, end der er kommet i flere måneder på disse kanter. Så et par smukke, stille solskinsdage og derpå en søndag, hvor det har været meget lunt 15-16º – gråt, men helt vindstille; for så at slutte af med en masse regn, lyn og varsel om stormende kuling.