Portræt af gårdhaven

Portræt af gårdhaven

9. november 2018 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Den lille have, som vi kalder Gårdhaven var et af de første haverum, vi anlagde. Det var i 2003. Inden da havde vi brugt nogle år på at ændre det, der tidligere havde været kornmark og hestefold, til en have, ved at fjerne sten, planere, så græs, plante læbælte, plante nogle af de større træer og lave stenbede. Helhedsplanen for haven var på dette tidspunkt klar, men det var stadig meget ”jomfrueligt” og så sjovt ud, at der bare lå en lille “ø” hist og pist – men ”bare vent”, sagde jeg hele tiden ”det skal nok vokse til.” Og så er det jo sjovt at se udviklingen, når man løbende har taget billeder. Disse to billeder er taget ned mod gårdhaven fra samme position i hhv. 2005 og 2017.

Gårdhaven er 5x7m og inspirationen kom fra de mange små gårdhaver, som vi har anlagt og plejet i den Gamle By i Dragør. Belægningen er en betonsten (Nybrosten, gulmix) med afrundede kanter, der giver den et lidt rustikt look og som dengang kunne fås i en udgave, der kunne lægges i cirkel. I midten af cirklen risler en lille vandsten.

Gårdhaven er bygget op med en lav mur på to sider og et åbent espalier på de to modsatte sider. Det er rigtig hyggeligt at sidde og nyde eftermiddagsteen i krogen op ad muren og samtidig have udsigten ud mod resten af haven gennem æble-espalieret, der er bygget op af stolper med vandrette vandrør.

Beplantningen er holdt i blå-lilla og lyserøde nuancer med timian, duftende storkenæb Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’, lavendel, vårkærminde Omphalodes verna, opstammet dærgsyren Syringa meyeri ’Palibin’, hvide bunddækkeroser, hibiscus ’Red heart’ hvid med rød midte og ’Blue bird’ blå med mørkt centrum. Når man planter så mange planter i så lille en have, så skal der ofte beskæres – til gengæld er der stort set ikke noget ukrudt..