Portræt af Virginsk Ambratræ

Portræt af Virginsk Ambratræ

26. oktober 2018 Slået fra Af Lisbeth Lindgreen Petersen

Virginsk Ambratræ, Liquidambar styraciflua. Ambratræet er et af de allersmukkeste træer om efteråret. Bladene får tidligt efterårsfarverne og holder dem forholdsvis længe. Så hvis man ønsker sig et lille træ med superflotte efterårsfarver, så er dette træ et rigtig godt bud. Jeg købte vores lille ambratræ på godt og vel 2m i foråret 2017 på ophørsudsalg på en planteskole. Der stod ikke sortsnavn på skiltet, men jeg havde længe drømt om at føje et ambratræ til min samling af særlige træer, så det kom med mig hjem. Intensiteten af efterårsfarverne kan variere fra træ til træ, da de ofte er frøformerede og derfor kan falde lidt forskelligt ud. Så normalt anbefales det at købe træet om efteråret, hvor man kan se farverne. Men nu var det forår, da tilbuddet kom; jeg tog chancen – og der blev jeg bestemt ikke skuffet. Se bare:

På sin hjemegn i den syd-østlige del af Nordamerika bliver ambratræet op mod 25m, men herhjemme skal man ikke regne med mere end 5-10 meter ( – og det vokser langsomt: højst 30cm om året), så det er også velegnet til mindre haver. I begyndelsen vokser grenene opad, men efterhånden som træet bliver ældre, vokser de mere udad. De ældre grene og stammen får nogle særprægede korkfurer.

Træet trives i sol/halvskygge i en almindelig næringsrig og fugtighedsbevarende havejord. Det må ikke stå i skygge, men vil gerne have noget læ. I hårde vintre kan skudspid­serne fryse tilbage, men det kommer sig.

Løvspringet kommer forholdsvis sent – i sidste halv­del af maj. Bladenes overside er mørkegrøn og blank, mens undersiden er noget lysere og mat. På ældre træer kan bladene blive 15-18 cm lange og lige så bredde. Blomster ses kun sjældent i Danmark og frøene modner ikke her. Han- og hunblomster sidder hver for sig i små runde stande. Frugterne er runde og med krumme pigge.

På engelsk kaldes træet også ”Sweet gum tree”. Der udvindes »ambra« af træet. Barken såres, og saften flyder ud og størkner til en harpiksagtig, ravgul masse. Massen kaldes styrax og bruges i tyggegummi-industrien, i parfumeindustrien og til hoste­saft og smertestillende salver. Veddet bruges til møbler.

Jeg kan varmt anbefale dette smukke træ.